Jak ugotować jajko na miękko tak, żeby było wręcz idealne? To pytanie zadaje sobie niejeden amator zdrowej, ale też przede wszystkim smacznej kuchni. A jak powszechnie wiadomo jajko, choć wydawać by się mogło banalne do przyrządzenia, tak prostym wcale nie jest.
Idealne jajko na miękko – jak powinno wyglądać?
Mistrzowsko przygotowane jajko na miękko powinno mieć ścięte białko, ale płynne żółtko. Wśród amatorów tego smakołyku znajdą się oczywiście tacy, którzy preferować będą jajka nieco bardziej ścięte. Jednak płynne żółtko to ideał, który chciałoby osiągnąć wielu kucharzy. I tak właśnie przyrządzone jajka są doskonałym elementem pysznego, zdrowego i bardzo pożywnego śniadania.
Chcąc dowiedzieć się jak ugotować jajko na miękko, warto zacząć od wybrania odpowiedniego jajka. Nie każde smakować będzie bowiem tak samo. O ile na przykład w wypiekach smak jajka znika nam niemal całkowicie, to w wersji na miękko staje się on najważniejszym elementem całego dania. Liczy się więc jego pochodzenie i oczywiście pasza, którą karmione były kury. A przede wszystkim jego świeżość.
Do gotowania na miękko zawsze wybierajmy jaja świeże i pochodzące z pewnego źródła. Zanieczyszczenie jaj niebezpieczną dla zdrowia bakterią salmonelli nie jest w Polsce zjawiskiem częstym, jednak zdarza się w najlepiej nawet kontrolowanych fermach kurzych. Przed przystąpieniem do gotowania warto doprowadzić też jajka do temperatury pokojowej. Jeśli więc były przechowywane w lodówce, na pół godziny przed przyrządzaniem warto je z niej wyciągnąć.
Jak ugotować jajko na miękko – liczy się przede wszystkim czas
W przyrządzaniu jajek na miękko czas jest naszym sprzymierzeńcem. Wiele osób uważa go jednak za wroga. Wystarczy chwila nieuwagi, aby nasze jajko zaczęło przypominać jednak to ugotowane na twardo. A jak wiadomo, to przecież w tych na miękko najwięcej jest wartości odżywczych. Ważne dla naszego zdrowia witaminy, minerały, przeciwutleniacze i kwasy Omega poddane krótkiej obróbce cieplnej są doskonale przyswajane przez nasz organizm, a przy tym nie ulegają zniszczeniu, jak w przypadku innych form przyrządzania jaj.
Kiedy mowa jest o czasie, pamiętać należy też o tym, od kiedy liczyć powinno się czas gotowania. Chcąc wiedzieć jak ugotować jajko na miękko, nie wolno zapominać o tym ważnym szczególe. Niektórzy preferują wrzucanie jajek na wrzątek, inni zalewają je zimną wodą i czekają, aż całość się zagotuje. Czy któryś z tych sposobów jest lepszy? Trudno powiedzieć. Każdy kucharz ma swoje preferencje i wyniesione prawdopodobnie już z domu rodzinnego przyzwyczajenia. W obu przypadkach należy jednak pamiętać o tym, by dobrze uchwycić moment, w którym woda zacznie się gotować. I od tej chwili zacząć odliczać czas.
Jak długo gotować jajko na miękko?
Nie ma uniwersalnej zasady mówiącej o czasie gotowania. W rzeczywistości to, jak długo gotować jajko na miękko, zależeć będzie od jego wielkości. Nie ma w tym nic dziwnego. Jajko w rozmiarze S ugotuje się bowiem szybciej niż to w rozmiarze L. Te mniejsze mogą mieć idealnie ścięte białko już po upływie 3,5 minuty, podczas gdy te największe powinny gotować się aż o dwie minuty dłużej! Umownie przyjmujemy więc następujące przedziały czasowe:
- jaja w rozmiarze S – czas gotowanie 3 minuty i 30 sekund
- jaja w rozmiarze M – czas gotowania 4 minuty
- największe jaja w rozmiarze L – gotujemy 5 minut i 30 sekund
Żeby zatrzymać proces gotowania po upłynięciu tego czasu jajka warto zalać zimną wodą. Nie tylko uchroni je to przed nadmiernym ścięciem żółtka. Ułatwi też późniejsze ściąganie z jajka skorupki.
Jak ugotować jako na miękko – ilość wody także ma znaczenie!
Żeby jajka nie tylko były idealne od wewnątrz, ale i na zewnątrz, ważna będzie również wielkość garnka i ilość wody, w której jaja będą się gotować. To od tych dwóch czynników zależeć będzie, czy nasze jajka nie popękają w trakcie gotowania. Powinny więc idealnie i dość ciasno mieścić się na dnie naczynia. Dzięki temu unikniemy obijania się ich o siebie i przypadkowego rozbicia.
Co jednak z ilością wody? Powinno być jej na tyle dużo, aby przykryła wszystkie jajka. Pamiętajmy jednak, że będzie ona parować podczas gotowania. Nalewajmy jej więc na tyle dużo, by jajka były w całości przykryte wodą przez tych kilka minut, kiedy się gotują. Niektórzy polecają dodać do niej również odrobinę kuchennej soli, warto pamiętać również, żeby po doprowadzeniu jej do wrzenia, skręcić pod nią palnik. Zbyt intensywne bulgotanie sprawi, że jajka zaczną podskakiwać. A to ponownie skończyć się może niechcianym uszkodzeniem ich skorupek.
Jak jeść jajko na miękko – to nie takie proste!
Kiedy więc wiemy już, jak ugotować jajko na miękko, czas przejść do jego zjedzenia. Ta prosta czynność nie zawsze jednak okazuje się łatwa. Szczególnie gdy jajko jemy w towarzystwie. A tym bardziej w eleganckiej restauracji. Czy istnieje więc jakiś ogólnie przyjęty savoir-vivre w kwestii jedzenia jajek?
Jajka na miękko podaje się w specjalnych kieliszkach. Aby jednak dobrać się do ich wnętrza, należy delikatnie ostukać łyżeczką skorupkę, a następnie ściągnąć jej górną warstwę i odłożyć na talerzyk. Najlepiej zrobić to przy pomocy tej samej łyżeczki. Tak, aby jak najmniej ubrudzić sobie ręce. A co ze sposobem odcinania czubka jajka za pomocą ostrego noża? Ta metoda, choć często wyglądająca bardzo efektownie, nie zawsze jest jednak efektywny. Niestety często skutkuje przedostaniem się niechcianych części skorupki do wnętrza jajka i tym samym niszczy wspaniały rytuał, jakim jest jedzenie pysznego i idealnie ugotowanego jajka na miękko.
