Pitaja jest owocem znanym szerzej jako smoczy owoc i zdecydowanie jest przedstawicielem gatunków egzotycznych, którego nie można porównać do żadnego innego owocu. Jak jednak smakuje pitaja? Czy jest to kolejny owoc, który przyciąga głównie wyglądem?
Pitaja – najpiękniejszy owoc świata
Smoczy owoc wyróżnia się przede wszystkim oryginalnym kształtem i kolorem. Kształt przypomina ogromną, otwartą szyszkę sosny. Kolor także jest wyjątkowy i na pierwszy rzut oka może wydawać się nienaturalny. W odmianie najbardziej popularnej pitaja jest intensywnie, wręcz cukierkowo różowa, w środku natomiast miąższ jest biały z charakterystycznymi czarnymi kropkami.
Sam owoc rośnie na kaktusach, nie jest to zatem typowy owoc egzotyczny. Kaktus ten nazywany jest królową Honolulu. Owoce pojawiają się zwykle na szczepionych pniach, od których odchodzą wąskie pędy. Pitaja zwana jest także kwiatem księżycowych, ponieważ faktycznie kaktus ten kwitnie jedynie nocą.
Smoczy owoc uprawiany jest głównie w Ameryce Środkowej, ale staje się coraz bardziej popularny na całym świecie wszędzie tam, gdzie pozwala na to klimat. Zdarzają się już uprawy w USA, Australii, Tajlandii czy Wietnamie. W sklepach pitaję znajdziemy zwykle obok ananasa, mango czy awokado.
Jak smakuje pitaja?
Smoczy owoc wyróżnia się przede wszystkim oryginalnym kształtem i kolorem. Kształt przypomina ogromną szyszkę modrzewia, a wnętrze jest białe z wyraźnymi czarnymi ziarnami. Pewna ekstrawagancja tego owocu sugeruje także, że jego smak będzie intensywny. Może to być jednak mylące. Owoc przyciąga uwagę swoim wyglądem, co wpływa na bardzo łagodny smak. Są osoby, którym pitaja smakiem przypomina gruszkę, mango lub kiwi, więc smak tego owocu łączy w sobie orzeźwienie i pewną podatność na wchłanianie innych smaków.
Wyróżniamy różne dostępne rodzaje smoczego owocu. Biała lub żółta skórka jest łagodniejsza w smaku, niż różowa i czerwona odmiana.
Wartość odżywcza smoczego owocu
Smoczy owoc jest głównie źródłem bakterii probiotycznych, które budują florę jelit i utrzymują równowagę pomiędzy bakteriami, które powinny pozostać w odpowiednich częściach jelit. Oznacza to, że pitaja dostarcza podobnych właściwości, jak na przykład jogurty naturalne, kefiry czy inne produkty wytwarzane z mleka.
Pitaja jest także źródłem błonnika, a to prowadzi do poprawy trawienia, a więc także lepszego wchłaniania, czyli lepszego utrzymania wewnętrznej kondycji organizmu. Obecność błonnika zapobiega także zaparciom i tworzenia się złogów w jelitach, które wpływać będą na nadmierną fermentację jelit.
Co ciekawe, smoczy owoc jest jednym z niewielu owoców, który jest źródłem żelaza. Zwykle to warzywa np. buraki i ciemnozielone liście dostarczają żelazo do organizmu, natomiast pitaja jest jednym z przykładów owoców zawierających ten ważny minerał.
Wszystkie wymienione wyżej minerały i substancje odżywcze powodują, że pitaja wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu. To zmniejsza obciążenia organizmu, reguluje jego ph i wspomaga dobre samopoczucie. Ilość antyoksydantów w smoczym owocu można porównać do ilości zawartej np. w jagodach czy borówkach lub innych bardzo intensywnych w kolorze owoców i warzyw.
Nie tylko wygląd powoduje, że warto sprawdzić pitaję i jej smak. To właściwości odżywcze powinny sprawić, że na co dzień chcemy sięgać po ten egzotyczny owoc. Warto odnaleźć smoczy owoc w sklepie i zadbać o zdrowie, czerpiąc przyjemność z jego smaku.