Bitter to coś, czego nie zawsze da się rozpoznać w przepisie, a jednocześnie coś, bez czego nie można się obejść podczas przygotowywania większości znanych koktajle.
Bitter — To, Co Musisz Wiedzieć
Bitter — to nazwa grupy alkohole, do których odnoszą się nie tylko nalewki, ale też niektóre likiery i wermuty. Wspólną cechą dla nich służy charakterystyczna gorzkość, która świetnie się sprawdza podczas przygotowywania drinków. Powstają te alkohole w wyniku maceracji różnych roślin, na przykład piołunu, anyżu lub imbiru, w alkoholu. Dokładnie stąd pochodzi charakterystyczna gorzkość napojów. Intensywność bittersów waha się w przedziale 20-50%. Zwykle bittersów nie pije się samodzielnie, lecz używa się ich jako dodatku do koktajli. Uważa się, że kilka kropel bittersów może nadać nowy wymiar doznaniom smakowym każdemu koktajlu.
Historia Bittersów: Od Kiedy Bitter Dodają Do Drinków?
Historia bittersów zaczyna się na początku XII wieku, gdy bittersy były używane do celów medycznych. W Średniowieczu Europę nękały różne choroby, z których większość była związana z układem trawiennym. W poszukiwaniu odpowiednich medykamentów mnisi i lekarze zwracali się do wszystkich możliwych wariantów. Nalewki, robione na bazie szyszek oraz gorzkich ziół, w tych czasach nazywano miksturami i aktywnie używano do celów medycznych. W 1824 powstał przepis na jeden z najpopularniejszych dziś bitter Angostura. Ten przepis został stworzony przez niemieckiego chirurga wojskowego, początkowo jako receptura na lek. Do dziś nie udostępniono tajemniczej formuły smaku tego bitteru, istnieje tylko możliwość cieszyć się jego wyjątkowym smakiem w najlepszych koktajlach. Ze sklepem finespirits.pl to już nie jest wyzwaniem!
W XIX wieku, kiedy medycyna dostatecznie się rozwinęła i pilna potrzeba tych nalewek się zmniejszyła, zaczęły pojawiać się w restauracjach i barach. Na początku wieku XX, w 1904 roku we Włoszech pojawił się pierwszy ze znanych dzisiaj bitterów, a dokładnie likier Campari. Szybkie zdobycie uznania było spowodowane ciepłym klimatem, dosłownie wymagającym świeżych rozwiązań w warsztacie barmana. Produkcja bitterów w tym kraju szybko się rozwijała i w krótkim czasie na rynku pojawiły się znane nam dzisiaj Aperol, Fernet-Branca oraz Ramazzotti.
Angostura Bitters, Jägermeister Czy Campari — Jakie Są Rodzaje Bittersów?
Klasyfikacja bittersów polega na ich walorach smakowych oraz składnikach napojów. Z tego powodu wyróżnia się kilka rodzajów bittersów:
- Ziołowe (np. francuski likier Pernod lub włoski Fernet-Branca)
- Przyprawowe (np. Fee Brothers Aromatic Bitters)
- Cytrusowe (np. Orange bitters)
- Owocowe (np. Lemon Bitters, Cherry Bitters)
- Drzewne (Angostura Bitters)
Bittersy to wielowymiarowe napoje alkoholowe, które mogą występować jak samodzielnie, tak i w formie dodatków do koktajli. Zawsze to wyłącznie od twoich preferencji. Sięgnij po bittersy do finespirits.pl – sklepu z premium alkoholem.
Pomysły Na Drinki: Z Czym Pić Bitter?
Bitter dobrze sprawia się w dużej liczbie różnorodnych koktajli. Fine Spirits proponują przepisy na łatwe w przygotowaniu Negroni i Aperol Spritz.
Negroni
Gorzko-słodka włoska klasyka to pewnie Negroni. Mocno wyrazisty i intensywny drink, który łączy w sobie ziołowe i cytrusowe nuty ze słodkością wermutu. Negroni jest dość prosty w przygotowaniu.
W szklance trzeba połączyć po 30 ml ginu, Campari i słodkiego wermutu, następnie wymieszać i udekorować.
Aperol Spritz
Aperol Spritz to klasyczna klasyka wszelkich wakacje. 60 ml Aperolu cudownie współgrają z 90 ml Prosecco i 30 ml wody gazowanej tworząc lekki drink, idealnie orzeźwiający w ciepłe dni.
Sprawdzić dostępne bittersy można na stronie https://finespirits.pl/kategorie/bitter/ .
