Zdrowa żywność to podstawa dobrego samopoczucia i pewność, że dostarczamy organizmowi właśnie tego, czego najbardziej potrzebuje do poprawnego funkcjonowania.
Nasiona chia właściwości to doskonały suplement zdrowej diety, który od pewnego czasu cieszy się wprost niemożliwą popularnością.
Chia pojawia się w zupach, kremach warzywnych, sałatkach i jako dodatek do deseru na bazie jogurtu.
Czym właściwie są i dlaczego tak wiele osób postanowiło na stałe wdrożyć je do codziennego jadłospisu?
Czym są nasiona Chia?
Nasiona chia to w rzeczy samej nasionka o niewielkim rozmiarze. Charakteryzują się dosyć ciemną, niemal czarną barwą i dosyć neutralnym smakiem, który w żaden sposób nie zdominuje potrawy.
Nasiona chia pochodzą z rośliny nazywanej hiszpańską szałwią. Uprawa tej rośliny miała miejsce jeszcze w czasach prekolumbijskich, a zatem w czasach Azteków. Już wtedy uważano, że zaledwie garstka nasion tej wspaniałej rośliny jest w stanie zagwarantować niespożytą energię przez długie godziny.
Nic zatem dziwnego w tym, że sama nazwa nawiązuje do słowa, które w języku Majów oznaczało po prostu „siłę”.
Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Lista zdrowotnych właściwości tych niepozornych nasion zdaje się nie mieć końca.
Przede wszystkim uważa się, co zostało potwierdzone badaniami, że nasiona chia niezwykle korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego. Jest to dobra wiadomość dla osób, które zmagają się z takowymi i pragną eliminować problem naturalnymi metodami.
Ponadto, nasiona te niezwykle dobrze wpływają na układ krążenia oraz serce. Właściwie tyle wystarcza, by stwierdzić, że faktycznie mamy do czynienia z produktem wyjątkowym i godnym zainteresowania.
Na tym jednak nie kończy się lista wspaniałych możliwości nasion szałwii hiszpańskiej.
Regularne spożywanie chia bardzo dobrze wpływa na kondycję skóry. Wiadomo również, że poprawia koncentrację, a zatem wpływają dobrze na pracę całego mózgu.
Naukowcy odkryli także ich wpływ na poprawę kondycji wzroku i jednocześnie możliwości zapobiegające pojawianiu się wielu dolegliwości.
Jak jeść nasiona?
Ze względu na sypki charakter i niewielkie gabaryty jest to produkt, który warto potraktować jako dodatek do głównej potrawy lub deseru.
Wiele osób decyduje się na chia jako urozmaicenie świeżych sałat.
Niemniej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nasiona chia właściwości pojawiły się w deserze jogurtowym wraz ze świeżymi owocami.
W związku z tym, że doskonale wchłaniają wilgoć bardzo często są stosowane jako forma zagęszczenia różnego rodzaju sosów.
Faktem pozostaje, że jest idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących zdrowia w naturalnych produktach. To bardzo bogate źródło kwasów Omega-3 oraz błonnika, dlatego tak często znajdują się w kuchni wegetariańskiej.
Chia bez ograniczeń?
Pomimo faktu, iż nasiona chia to jeden z najzdrowszych produktów, które po prostu powinny znaleźć się w naszej kuchni, trzeba pamiętać o umiarze.
Umiar to święte słowo w kuchni japońskiej i tak samo należy potraktować je w przypadku tych nasion.
Zbyt duże spożycie chia może przyczynić się do znacznie gorszego wchłaniania innych składników odżywczych, których organizm potrzebuje.
Właśnie dlatego nie należy przesadzać z ich ilością w naszych potrawach.
Chia to ten element diety, który jest zalecany kobietom w ciąży. Jego zdrowotne właściwości wspomagają kobiecy organizm i pomagają uporać się ze standardowymi zjawiskami w trakcie ciąży.
Są również doskonałą formą uzupełnienia witamin i niezbędnych minerałów.
Ciąża dla wielu kobiet oznacza problemy z niedokrwistością. To również powód, dla którego kobieta powinna sięgać po nasiona chia. Są one bardzo dobrym źródłem żelaza oraz wapnia. Warto sprawdzić na własnej skórze kilka proponowanych przepisów:
– jogurt naturalny z dodatkiem kandyzowanych owoców, łyżką miodu i szczyptą nasion
– sałatka grecka z pomidorem, ogórkiem, oliwkami i nasionami
– marynata do mięs
Ze względu na zupełnie nieinwazyjny smak, nasiona chia doskonale komponują się niemal z każdym produktem. Mogą nam wobec tego towarzyszyć zarówno przy śniadaniu, jak i obiedzie czy podwieczorku.
